Hoe wij werken
Een fijne sfeer
Wij geloven erin dat een kind zich pas kan ontwikkelen als het zich veilig en prettig voelt. Daarom investeren we tijd en aandacht in het werken aan het welbevinden van ieder kind. In het begin van het schooljaar zijn we gericht op het versterken van onderlinge relaties in de groep en met de leerkracht, waardoor verbondenheid ontstaat.
Een taakgerichte werksfeer vinden we ook belangrijk zodat kinderen gericht en geconcentreerd aan hun taken werken. Om dit op een positieve manier te stimuleren, wordt er vanaf groep 3 gewerkt met Taakspel.
Onze inspanningen op het gebied van het vergroten van welbevinden bij leerlingen hebben geleid tot het vignet 'gezonde school'. Dit vignet geeft ons erkenning en biedt daarnaast mogelijkheden om ons (ook) op dit gebied te blijven verbeteren en professionaliseren.
Heterogene groepen
We werken veel met heterogene groepen, wat betekent dat kinderen van verschillende jaargroepen bij elkaar in klas zitten. Dit doen we omdat we zien dat kinderen veel leren van en met elkaar, heterogene instructies zeer effectief zijn en verschillende leeftijden een positieve bijdrage kunnen leveren aan de sfeer in de groep. Kinderen houden op een vanzelfsprekende wijze rekening met verschillen, en zijn soms de jongste en soms de oudste.
Binnen de heterogene basisgroep worden tijdens bepaalde activiteiten belangstellingsgroepen, niveaugroepen of sociale groepen gevormd. Dat geeft kinderen de mogelijkheid om verschillende rollen in een groep te vervullen.
De leerkracht geeft binnen een heterogene groep altijd aan een kleine groep instructie geeft bij de basisvakken als rekenen, taal en lezen. De leerkracht ziet dus snel als een kind het moeilijk vindt of juist meer uitdaging nodig heeft.
Thematisch werken
We vinden het belangrijk dat kinderen betrokken zijn bij het lesprogramma, dat doen we door hen autonomie te geven en dat doen we door te zorgen voor een betekenisvol programma. Een van de manieren om dat te doen is door thematisch te werken.
De kringen en werklessen bij de kleuters staan (vaak) in het teken van het actuele thema, dat kunnen thema's zijn die heel dicht bij de kinderen staan ('wij gaan op vakantie') of thema's die de fantasie prikkelen ('sprookjes'). Aan het thema wordt altijd een themamuur gekoppeld, waar kinderen zelf inbreng in hebben en waar begrippen herhaald aan bod komen.
Vanaf groep 3 worden thema's gekoppeld aan wereldoriëntatie en hanteren we de werkwijze van Vier Keer Wijzer. Binnen een thema worden themalessen gegeven (door de leerkracht, een expert of…..) en zijn er keuzemomenten waarop leerlingen het thema verder verkennen, verdiepen en onderzoeken. We gaan hier altijd uit van een rijke leeromgeving, waar ook de themamuur een belangrijke component is.
KinderKlankbordGroep
Onze school is altijd in beweging. Er wordt geïnnoveerd, geëvalueerd, besluiten gemaakt en geborgd. Wij vinden het belangrijk kinderen hierbij te betrekken. Kinderen zijn samen met de leerkrachten en ouders de belangrijkste spelers binnen de school. De kinderklankbordgroep is een groep afgevaardigden uit de klassen 5-6-7-8. Samen met een leerkracht denken en beslissen ze mee. De groep vergadert ongeveer 8 keer per jaar, ze werken met een officiële agenda en er zijn taken zoals voorzitter, notulant en reporter. We nemen de kinderklankbordgroep serieus en geven hen dan ook de verantwoordelijkheid om met leerkrachten en andere kinderen belangrijke onderwerpen te bespreken.
Excellente leerlingen
We streven naar een positieve en open cultuur rondom hoogbegaafdheid. We werken met een uniek en succesvol gebleken leerarrangement, waarbinnen gestructureerde zorg wordt geboden aan hoogbegaafde kinderen. Allereerst zorgen wij ervoor dat de excellente leerling zich in de eigen groep optimaal kan ontwikkelen. Daar krijgt het kind onderwijs wat past bij de eigen mogelijkheden. Daarnaast kunnen deze kinderen wekelijks een dagdeel Plusklas-onderwijs volgen, in de bovenschoolse PlatOOklas. Deze is gehuisvest in Het Klokhuis en is voor kinderen van OBS Het Klokhuis en van OBS Het Driehoek uit Aarle-Rixtel. Daarnaast hebben we nog een aanvullende aanvullende opdrachten voor alle kinderen die behoefte hebben aan meer uitdaging.
In de PlatOOklas leren de kinderen leren en is er veel aandacht voor het samen leren met de andere kinderen. Zo krijgen alle kinderen voldoende uitdaging op onze school.