Hoofdluizen

Hoofdluis is een veel voorkomend probleem. Hoofdluis is niet gevaarlijk en ook niet het gevolg van slechte hygiëne. Je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Wel kan hoofdluis erg vervelend zijn, omdat het jeuk kan veroorzaken.
Hoofdluis is vooral besmettelijk door direct haar-haarcontact. Overdracht via jassen, mutsen, beddengoed etc. is nooit aangetoond. De luizen vliegen of springen niet.
Om te voorkomen dat kinderen elkaar in de klas besmetten, worden op school regelmatig alle kinderen gecontroleerd op hoofdluis. Dit gebeurt iedere eerste woensdag na een schoolvakantie. Wanneer U als ouder hoofdluis constateert bij uw kind is het belangrijk dit door te geven aan de leerkracht. Er zal dan een extra hoofdluiscontrole gedaan worden in het klas van uw kind.

Hoe ziet hoofdluis eruit?
De hoofdluis is een grauw beestje van circa 3 mm groot. Luizen hebben een voorkeur voor warme, vochtige en donkere plekken op de hoofdhuid, bijvoorbeeld onder de pony, achter de oren of in de nek. Daar voeden ze zich met bloed en leggen ze eitjes (neten). Deze neten zandkleurig tot zwart en zitten dicht tegen de hoofdhuid vastgeplakt aan de haren.

Wat kunt U doen?
Als er luis is geconstateerd in de klas van uw zoon of dochter vragen wij u om ook thuis uw kind te controleren. Dit doet U door 1x per week het haar (nat of droog) pluk voor pluk door te kammen met een fijntandige kam. U werkt van oor tot oor. Als U kamt boven een stuk wit papier kunt U goed zien of er luizen en/of neten uit het haar vallen. Inspectie van de haren alleen, zónder kammen, is niet toereikend. De luizen zullen op het papier vallen als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels. Daarnaast kan het haar achter de oren en in de nek worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van luizen.

Constateert U luizen en/of neten bij uw kind, meld dit dan bij de leerkracht. Hij/zij zal dan zorgen dat er (indien nodig) een extra controle in de klas plaatsvindt. Controleer ook de andere leden van het gezin. Het is belangrijk om besmette gezinsleden gelijktijdig te behandelen

Hoe kun je hoofdluis behandelen?
Er zijn 2 manieren om hoofdluis te behandelen:

1. kammen
Kam het haar gedurende 2 weken dagelijks met een speciale luizen- of netenkam volgens onderstaande kaminstructie.
Het is belangrijk om het kammen gedurende 2 weken dagelijks te herhalen.
Hiermee kun je voorkomen dat tussentijds uitgekomen neten (eitjes) kunnen uitgroeien tot volwassen luizen die weer nieuwe eitjes kunnen leggen.

2. kammen in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel
De behandeling met een antihoofdluismiddel dient altijd gelijktijdig te starten met het kammen. Het kan het kammen dus NIET vervangen. Het is een aanvulling bij het kammen. Indien meerdere personen in het gezin hoofdluis hebben start U gelijktijdig met de behandeling met een antihoofdluismiddel.
Middelen op basis van dimeticon hebben de voorkeur omdat deze middelen geen insecticide bevatten en er geen resistentie kan ontstaan tegen deze middelen. Volg altijd goed de instructie op de verpakking. Als een middel niet werkt kies dan een middel met een andere werkzame stof. Kies wel de lotion vorm. Herhaal de behandeling volgens instructie van de fabrikant na 7-9 dagen.

Kaminstructie

Kam het haar van uw kind zorgvuldig met een fijntandige kam boven een stuk wit papier. Gebruik hiervoor een speciale luizen- of neten kam met metalen tanden; plastic tanden buigen uiteen.
Het kammen gaat als volgt:
  • Kam het haar pluk voor pluk vanaf de haarwortel (tegen de hoofdhuid aan) tot aan de punt.
  • Begin in de nek en werk systematisch van oor naar oor
  • Zet haar eventueel in gedeeltes vast met een klem om het overzicht goed te bewaren.
  • Veeg tussendoor de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
Het aanbrengen van crème spoeling of antiklitshampoo op het natte haar kan het kammen gemakkelijker maken.

Op de site van RIVM is een instructiefilm terug te vinden. Doorklikken op hoofdluis, kammen maar!

Indien U na twee weken nog oude neten in het haar vindt, blijf dan kammen en probeer met de hand de neten uit het haar te verwijderen. Om de neten makkelijker los te weken van het haar kunt U een mengsel van 1 deel NATUURazijn en 2 delen water lauwwarm maken en op het haar spuiten. Laat dit 1 uur in laten trekken en kam het haar daarna uit. Er zijn hiervoor ook producten verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

Wat moet ik verder doen als mijn kind hoofdluis heeft?
Naast het behandelen van uw kind is het belangrijk om het hele gezin te controleren op de aanwezigheid van hoofdluis. Doe dit door wekelijks het natte haar te kammen zoals hierboven beschreven. Kam het haar boven een wit vel, zodat u eventuele luizen en neten goed kunt waarnemen.
Wanneer  u bij andere kinderen in het gezin hoofdluis vindt, wilt u dit dan doorgeven aan de leerkracht van uw kind? Wij zullen er dan voor zorgen dat ook in zijn/haar klas een extra controle zal plaatsvinden.
Het is belangrijk om besmette gezinsleden gelijktijdig te behandelen.

Hoofdluis is alleen besmettelijk door haar-haarcontact. Luizen springen  niet over op jassen etc. Ook kunnen luizen niet via zwemwater oversteken naar een ander hoofd. Daarnaast kan een luis buiten een hoofd niet lang overleven.  Het wassen van beddengoed, jassen etc, het grondig stofzuigen van het huis en het in de diepvries doen van knuffels etc. is dan ook NIET nodig!

Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met de Ouderraad via or@obshetklokhuis.nl